14 Trik Kilat Untuk Mempercepat Laman Web Anda

Rangkaian Blog mengenai kecepatan laman web telah menjadi petualangan seru.


Sejauh ini, kita telah memperoleh Amazon yang akan menghabiskan $ 1,6 MILIAR (!) Jika laman web mereka melambat.

Kita juga melihat di balik layar apa yang sebenarnya menyebabkan laman web melambatnya.

Hal ini membuat kita menarik kesimpulan secara alami: jenis cara paling tepat untuk mempercepat segala sesuatunya? Kami membahas semuanya bermula dari kecepatan pelayan, hingga pengoptimalan dan beberapa pembahasan tambahan lainya.

Daftar Isi

Bahagian 1: Mempercepat Pelayan Anda

 1. Tingkatkan ke web host yang lebih baik
 2. Beralih dari hosting bersama ke VPS
 3. Pindahkan pelayan agar lebih dekat dengan audiens Anda
 4. Gunakan rangkaian penghantaran kandungan
 5. Aktifkan pengaturan ‘selalu aktif’

Bahagian 2: Laman web Mengoptimalkan Elemen

 1. Mengurangi Waktu Perjalanan Balik (RTT)
 2. Aktifkan kompresi di laman web Anda
 3. Gambar optimalkan
 4. Buat sprite
 5. Ringkas kode Anda
 6. Hapus instalasi plugin yang tidak berguna
 7. Kurangi arahan balik

Bahagian 3: Bonus Ekstra

 1. Pencarian DNS Kurangi
 2. Melakukan penyemak imbas cache
 3. Panduan cepat WordPress

Pertama, mari kita catat penyebab melambatnya laju:

Ketika anda menggunakan laman web saya di Bitcatcha ini, penyemak imbas Anda (Firefox, Safari, Chrome, dll) memulakan percakapan dengan pelayan web saya.

Penyemak Imbas: “Hai, pelayan web! Bisakah kau memberiku semua bit dan potongan yang untuk menampilkan Bitcatcha.com? “

Pelayan: “Baik, akan kucari dan kukirimkan padamu!”

Kemudian, pelayan laman web semua bahagian laman web ke dalam saluran, dan gunakannya ke penyemak imbas Anda untuk dimuat.

Terdengar cukup sederhana, berikut ini adalah beberapa perkara yang akan memperlihatkan segalanya.

 • Server yang malas akan memerlukan masa lama untuk permintaan merespons.
 • Pelayan banyak bahagian dari pelbagai laman web secara bersamaan.
 • Banyak ‘bahagian’ dari laman web besar yang mesti dijumpai dan dihantar ke saluran.
 • Saluran sibuk.

Di situ, ada banyak hal yang mungkin akan bermasalah. Jadi, lihat cara kita mempercepatnya?

Mempercepat Laman Web Anda

(Kembali Ke Atas)

Bahagian 1: Mempercepat Pelayan Anda

1. Tingkatkan ke web host yang lebih baik (mis. Pelayan yang lebih baik)

Host web adalah syarikat yang menyediakan pelayan. Bisa diibaratkan seperti menyewa sebidang tanah di internet, tempat menyimpan semua bahagian laman web.

Sebagian besar dari kita membeli sebidang tanah termurah yang dapat kita temukan. Namun, itu belum tentu penyelesaian yang bijaksana.

Web host murah menyewa pelayan yang ramai dan kecil. Ingat, Anda ingin pelayan yang dapat merespon permintaan dengan cepat, dan juga dapat dengan cepat menghantar laman web ke saluran kemudian ke penyemak imbas.

Catatan

Lihatlah senarai web hosting tercepat kami berdasarkan masa respons pelayan mereka.

(Kembali Ke Atas)

2. Beralih dari hosting bersama ke VPS

Web host yang murah akan disediakan laman web Anda di pelayan bersama dengan banyak laman web lain. Hal ini disebut hosting bersama, dan bermaksud Anda mesti berebut sumber daya.

Jika satu laman web tiba-tiba mendapat banyak trafik, Anda akan melambat, sementara mereka melahap jalur lebar.

Dengan πρόσβαση ke VPS (pelayan peribadi maya) atau (pelayan bersama kelas atas seperti SiteGround), host web akan memagari pelayan bersama hanya untuk Anda. Ini bermaksud Anda tidak perlu khawatir laman web lain mencuri sumber daya Anda.

(Kembali Ke Atas)

3. Pindahkan pelayan lebih dekat dengan pengguna

Setiap kali seseorang mengeklik laman web Anda, pelayan Anda mesti memasukkan maklumat ke melewati seluruh planet agar dapat muncul di layar komputer mereka.

Sekiranya pelayan ada di dunia lain, akan memakan masa lama. Jika Anda tahu dari mana-mana sebahagian besar trafik Anda berasal, mintalah hos web untuk isi laman web di pelayan yang paling dekat dengan pengguna utama Anda.

(Kembali Ke Atas)

4. Menggunakan rangkaian penghantaran kandungan (CDN)

Masalah yang timbul kompilasi Anda memindahkan pelayan lebih dekat dengan pengguna tertentu adalah, akan ada yang kalah. Sekiranya pelayan dipindahkan ke California, pengunjung Anda dari Australia akan mendapat masa pemuatan yang lambat. Begitu juga pengguna Eropah Anda.

Jaringan penghantaran kandungan (Rangkaian Penghantaran Kandungan atau CDN) menempatkan data di pelayan yang tersebar di seluruh dunia. Jadi kompilasi seseorang mengeklik laman web Anda, pelayan yang paling dekat dengan mereka yang akan memberikan maklumat.

Ini pengguna yang akan anda dapatkan akan cepat cepat di mana pun mereka berada di dunia. (Sebagai referensi, saya menggunakan Cloudflare di Bitcatcha).

(Kembali Ke Atas)

5. Aktifkan pengaturan “selalu aktif”

Ketika pelayan menghantar fail laman web Anda ke jaringan, setiap bahagian melakukan perjalanan secara terpisah. Seperti contohnya lembar CSS, logo, setiap gambar Anda, dll.

Jelas, cara yang paling berkesan untuk digunakan adalah dengan mengirim semua melalui satu saluran besar yang sama.

Di situlah pilihan ‘selalu aktif’ berperan. Ketika diaktifkan, saluran utama tetap hidup, dan semuanya masuk melalui koneksi yang sama (Ini super cepat).

Namun, kompilasi tidak aktif, satu saluran baru mesti dibuat untuk setiap tidak (Ini sangat lambat).

Sebagian besar host web mengaktifkan pilihan ini, bagus terkadang host bersama menutup koneksi tanpa peringatan.

(Kembali Ke Atas)

Bahagian 2: Laman web Mengoptimalkan Unsur-Unsur

Pelayan Anda telah dibuat secepat dan se-efisien mungkin. Sekarang, cara bagaimana mengoptimalkan sendiri bahagian-bahagian laman web itu tersendiri?

6. Mengurangi Waktu Perjalanan Balik (RTT)

Penyemak Imbas Anda semasa ini mesti meminta setiap orang untuk pelayan, satu per satu. Logo Anda, lalu masing-masing gambar, dan juga lembar CSS Anda.

Waktu yang diperlukan untuk menerimanya adalah satu perjalanan pulang pergi.

Semakin banyak perjalanan pulang pergi yang mesti dilakukan, semakin lama masa yang diperlukan agar seluruh laman web berjaya dimuat. Umpamanya seperti mengemasi barang dengan kotak-kotak, dan memindahkannya ke rumah baru.

Semakin banyak kotak yang Anda miliki, semakin banyak perjalanan pulang yang mesti dilakukan. Solusinya? Kurangi jumlah kotak yang diambil.

Kurang jumlah elemen yang dihantar pelayan ke saluran. Lebih sedikit gambar, lebih sedikit kode, lebih sedikit plugin.

(Kembali Ke Atas)

7. Mengaktifkan kompresi di laman web Anda

Sayangnya, masalahnya bukan hanya jumlah kotak. Namun, mengenai berat beratnya mereka. Jika semua tidak anda besar dan berat, akan memakan banyak ruang di saluran Anda. Mereka juga akan bergerak lebih lambat. Seperti truk yang menggunakan banyak barang. Masing-masing penuh dengan kotak-kotak berat.

Untungnya, Anda boleh meringkas laman web, dan semua yang ada di dalamnya. Gunakan alat seperti Gzip (Ini dibuka oleh penyemak imbas 90% – sebahagian besar pengguna mengenalnya, yang lain masih menggunakan Internet Explorer 4).

Bahagian paling keren dari laman web Anda adalah gambar, HTML, CSS, dan Javascript. Dengan menringkasnya, Anda dapat memilih ‘berat’ laman web rata-rata Anda.

Fakta Menarik

Berat rata-rata satu laman web adalah 2MB, tetap terus bertambah besar setiap tahunnya.

(Kembali Ke Atas)

8. Mengoptimalkan gambar

Soalan, gambar adalah bahagian paling berat pada satu laman web. Itu adalah yang paling besar, padat, dan lambat untuk dimuat.

Mulailah dengan memangkas (potong) gambar ke ukuran yang Anda butuhkan. Jangan mengunggah gambar yang sangat besar, dan turunkan ukurannya pada bahagian HTML. Unggahlah mereka dengan ukuran yang tepat.

Jangan lupa juga, kompreslah gambar sebelum diunggah. Sekiranya anda menggunakan WordPress, plugin seperti WP Smush dapat ukuran ukuran gambar hingga 80%!

(Kembali Ke Atas)

9.… Atau buatlah Sprite

Sprite adalah gambar tunggal yang mengandungi banyak gambar kecil. Ini santa yang sesuai digunakan untuk tombol-tombol tombol atau elemen gambar lain.

Sekarang, laman web Anda hanya perlu membuat satu permintaan, bukan permintaan berbeza. Anda boleh menggunakan CSS untuk memilih bahagian gambar mada yang diperlukan di tempat tertentu.

(Kembali Ke Atas)

10. Ringkas kode Anda

HTML padat, berat, dan juga sangat berulang. CSS sedikit lebih ringkas, banyak bahagian yang tidak diperlukan.

Saatnya untuk membaca kode Anda dengan teliti, dan singkirkan semua bit yang tidak perlu.

Sekiranya anda menggunakan templat dari WordPress, Tumblr, dll, mungkin ada banyak kode yang tidak Anda gunakan. Templat ini diatur untuk memberi banyak pilihan dan pelbagai fungsi. Namun, tidak semua diperlukan oleh kita.

Jangan tega meringkas kode!

(Kembali Ke Atas)

11. Plugin Copot tidak berguna (WordPress)

Kita sudah sering bereksperimen dengan banyak plugin selama ini. Namun seringkali, lupa hapus instalannya.

Setiap pemalam adalah pelayan permintaan. Ini akan menjadi paket berat yang dapat memblokir saluran berkecepatan tinggi Anda.

Sekiranya tidak digunakan, tidak aktif.

(Kembali Ke Atas)

12. Mengurangi pengalihan jurusan

Untuk setiap peralihan, paket-paket Anda perlu melewati saluran sebanyak dua kali. Kecuali benar-benar harus dilakukan, jangan gunakan pengalihan di laman web Anda.

(Kembali Ke Atas)

Bahagian 3: Bonus Ekstra

13. Pencarian DNS Kurangi

Ada satu bahagian dari proses yang belum kita bicarakan. Ini berlaku di awal.

Sebelum penyemak imbas Anda memulakan percakapan dengan pelayan, ia mesti mencari lokasi pelayan (dengan mencari alamat IP-nya). Seperti halnya mencari lokasi pelayan di buku telepon, hal ini memerlukan masa (penggunaan 20 – 120 milidetik).

Akan lebih lama jika ada beberapa nama domain yang mirip dengan laman web Anda. Contoh umum: blog.websiteanda.com, atau domain tambahan untuk gambar, helaian gaya, dan objek flash.

Sekiranya penyemak imbas Anda memerlukan masa yang diperlukan, anda mungkin akan memakan masa beberapa saat. Simpan sebagai domain sesedikit mungkin.

(Kembali Ke Atas)

14. Penyemak imbas cache

Bayangkan langkah cepatnya jika penyemak imbas Anda dapat menyimpan semua laman web fail salinan. Jadi, tidak perlu dihubungi dengan pelayan setiap saat. Bisa hanya dimuat dari simpanan.

Perkara yang disebut caching. Layari laman web Anda ‘mengingat’. Waktu anda untuk kedua kalinya, akan menjadi sangat cepat.

(Kembali Ke Atas)

Fiuh! Artikel ini yang lebih panjang dari biasanya, tetapi saya kira tidak sia-sia.

Sekarang Anda tahu semua hal yang membuat laman web menjadi secepat kilat. Trik-trik ini dapat memangkas waktu pemuatan Anda.

Ini bermaksud pengguna bahagia. Dan artinya, lebih banyak penjualan.

Panduan Cepat WordPress

Jika laman web Anda dibuat dengan WordPress, kami telah menyusun panduan langkah terperinci untuk mempercepatnya. Dengan menggunakan langkah-langkah yang tepat, kami berjaya membuat Bitcatcha.com dapat dimuat dalam 3 detik

(Kembali Ke Atas)

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map