13 Laman Web Tujuan untuk Direncanakan (& Diwujudkan)

Saya terobsesi untuk tujuan tujuan laman web. Tujuan ini menjadikan saya tetap fokus, dan membantu saya dalam mengembangkan perniagaan dengan baik dan konsisten.


Sayangnya, kesuksesan tidak dapat dicipta hanya semalam. Terkadang laman web sepertinya atau perniagaan baru yang sukses tiba-tiba muncul begitu saja, padahal nyatanya tidak ada.

Di belakang layar, mereka berusaha keras selama berbulan-bulan (atau bert bertahun-tahun). Mereka menentukan sasaran langkah demi langkah yang jelas untuk laman web yang memerlukan mereka dapat mencapai seterusnya.

Hari ini saya punya 13 target yang sudah diuji coba, dan dapat Anda coba tetapkan untuk diri Anda sendiri.

Sebelum membahas tujuan-tujuan tersebut secara spesifik, mari kita bahas cara membentuknya.

Buat Tujuan Laman web yang S.M.A.R.T.

SMART-Matlamat-Pilihan-Gambar

(sumber gambar)

Tujuan hanya akan terwujud yang dibuat berdasarkan peraturan yang S.M.A.R.T .:

Khusus (spesifik) – Lihat dua contoh tujuan ini: Saya memperoleh pendapatan dari laman web meningkat “ATAU” Saya mau meningkat 20% pada Januari 2021 “. Yang mana yang menurut anda lebih baik?

Boleh diukur (terukur) – Anda memerlukan tujuan yang boleh diuji, didefinisikan, dan diukur. Jumlah pengunjung laman web dan pengikut media sosial adalah contoh hal yang boleh terukur. Kata lain untuk tujuan seperi ‘Meningkatkan kewaspadaan’ yang akan sukar diukur.

Boleh dilaksanakan (boleh dilaksanakan) – Apa yang boleh anda lakukan untuk mewujudkan tujuan Anda?

Realistik (realistis) – ‘Kalahkan Amazon sebagai peruncit terkenal’ itu sama realistisnya seperti ‘saya berjaya mendarat di bulan!’ (Selamat berjaya!). Tapi, jangan buat tujuan yang sangat mudah pula. Dorong diri anda sendiri. Cari titik temu antara realistis dan ambisius.

Tepat pada masanya (ada tenggat waktu) – Harus ada had masa akhirnya. Contoh, sekarang, kami menyelesaikan semuanya mesti selesai pada tarikh 1 Januari 2021.

Dasar-dasar dasar tujuan. Namun masih ada lagi.

Membaginya Menjadi Beberapa Bahagian Kecil

Anda mesti membagi tujuan hingga menjadi bahagian-bahagian kecil. Laman web tujuan dalam artikel ini (ada di bawah, janji saya) sifatnya tujuan jangka tengah. Contoh kami mencuba mencapainya dalam kurun waktu 6-7 bulan.

Memang masih banyak waktu, dan pastinya kita akan mudah terdistraksi oleh banyak hal atau lupa sampai mana progresnya.

Yang perlu anda lakukan adalah membaginya seperti ini:

Segitiga-Matlamat

(sumber gambar)

1. Tujuan tahunan – Contohnya, dapatkan 10.000 pengguna unik baru setiap bulan.

2. Persempit ke tujuan bulanan – Targetkan untuk 2.000 di Juni, 3.000 di Juli, 4.000 di Ogos, dll. Menambah 1.000 pengguna per bulan tidak kelihatan semustahil memperoleh 10.000 dalam kurun waktu 1 malam kan?

3. Mingguan sasaran – Apa yang anda perlukan setiap bulan untuk dapat memenuhi target setiap bulan Anda? Adakah mempublikasikan lebih banyak kandungan? Adakah anda perlu menjalankan iklan Facebook atau menghantar buletin lebih kerap?

4. Sasaran harian – Apa yang dapat anda lakukan setiap hari untuk dapat meraih target mingguan tersebut? Blog menulis artikel blog? Mengoptimalkan iklan? Buletin Utak-atik Anda untuk mendapatkan rasio peningkatan pengunjung yang lebih tinggi?

Adakah anda dapat melihat langkah-langkah kecil ini akan membantu anda meraih sasaran yang BESAR? Kini, seperti yang kami janjikan sebelumnya, waktunya membahas tujuan laman web yang nyata!

13 Laman Web Tujuan

Mari kita bahas. Tujuan ini semua khas spesifik, terukur, dapat dilakukan, dan tepat waktu (diselesaikan sebelum akhir tahun!)

Adakah ini ‘realistis’? Itu semua terserah Anda. Anda mesti menentukan sasaran angka yang masuk akal untuk laman web Anda. Pilih angka yang boleh diperoleh, tetapi tetap yang ambisius!

1. Laman web Pengunjung yang Unik

Meningkatkan-Mengembalikan-Traffic-Gym-Laman web

(sumber gambar)

Ini semua mengenai laman web trafik. Simpelnya, semakin tinggi trafik Anda bermaksud penjualan semakin tinggi, pelanggan semakin banyak, dan peluang semakin berlimpah.

Contoh Anda saat ini mempunyai 2.000 pengunjung unik, dan pendapatan dari pengunjung tersebut senilai $ 500. Jika meningkatkan pengunjung ke 10.000, penghasilan Anda pasti meningkat kira-kira $ 2.500 (memang tidak tepat, tapi Anda pasti tahu maksud saya!)

Cara Mencapainya: Membuat kandungan adalah penyelesaian terbaik untuk mencapainya. Habiskan waktu anda untuk membuat kandungan yang luar biasa, optimalkan untuk mesin pencarian (nanti akan dibahas), dan usahakan yang terbaik saat mempromosikannya. Anda juga boleh ambil jalan pintas dengan jalan masuk melalui iklan.

Cara Mengukurnya: Jika belum, siapkan akaun Google Analytics. Tetapkan rentang tarikh ke ‘bulan lepas‘(Bulan lalu), dan cari angka’pengguna(Pengguna).

pelawat unik

2. Halaman Kunjungan (Paparan Halaman)

Sebagian besar pemasar akan memberi tahu Anda pengunjung yang menjadi metrik yang lebih penting dari laman web. Dan boleh jadi betul. Tapi, saya juga ingin tujuan untuk mengunjungi halaman. Mengapa? Oleh kerana laman Laman indikasi bagus untuk mengetahui seberapa tinggi tahap keterlibatan di laman web Anda.

Angka yang kecil memang tidak bagus, pelawat mendapat sesuatu dari laman web. Kunjungan halaman yang tinggi menunjukkan orang-orang mengeklik lebih dari satu halaman. Mereka membaca banyak kandungan dan senang dengan websitenya.

Cara Mencapainya: Cari cara agar orang-orang menjelajahi seluruh isi laman web Anda dan membuat mereka senang semasa mereka. Menambahkan ‘Artikel serupa’ di bahagian bawah postingan blog pengguna untuk membaca kandungan-kandungan di laman web. Selain itu, buat tautan panel samping yang menarik. Dan yang tak penting, buat navigasi semakin intuitif.

Cara Mengukurnya: Google Analytics lagi, tepat di samping pengunjung unik Anda.

paparan halaman

3. Kurangi Rasio Pantulan (Kadar Lantunan)

Rasio Pantulan adalah persentase pengguna yang ‘memantul’ keluar dari laman web Anda sebelum mereka mengeklik tautan lain. Mereka melihat satu halaman, lalu menghilang begitu saja. Ingat, kita ingin pengguna tetap berada di laman web dan menjelajahi seluruh kandungan kita. Kerana pengunjung dengan tahap keterlibatan yang tinggi, pengguna yang tinggi akan membeli produk Anda.

Cara Mencapainya: Saran saya adalah peningkatan kecepatan pelayan laman web Anda. Kemungkinan pengunjung akan ‘memantul’ laman web yang keluar akan mengecil jika muat laman web Anda cepat. Yang kedua itu mengenai kandungan dan keterlibatan. Pertahankan pengguna di laman web dengan memberikan kandungan yang terperinci dan menarik. Gunakan teknik ‘artikel berkaitan’ untuk tempat orang-orang akan mengeklik lebih banyak dari satu halaman.

Cara Mengukurnya: Analitis Google (lagi). (Contoh di bawah adalah rasio pantulan yang jelek – coba targetkan 50% lalu usahakan untuk menurunkannya secara cepat)

kadar lantunan

4. Kirim E-mel ke Pelanggan

Semua nama-nama besar di industri pemasaran pasti ada pada satu hal: langganan email adalah aspek yang paling menguntungkan untuk perniagaan Anda. Lihat Appsumo yang menggunakan milis ini: “AppSumo.com adalah perniagaan menggunakan 7 digit dan penghasilannya 90% + berasal dari e-mel“.

Langganan di milis Anda adalah prospek yang paling ‘terang’. Mereka tertarik dengan apa yang Anda tawarkan dan besar akan melakukan konversi. Selain itu, Anda dapat berkomunikasi langsung dengan mereka – melalui kotak masuk e-mel mereka. Meningkatkan jumlah pelanggan adalah tujuan yang penting.

Cara Mencapainya: Tingkatkan jumlah kotak pendaftaran di laman web Anda. Gunakan kotak panel sebelah, bilah sapaan, dan pop-up (jika ada tempat yang sesuai). Tawarkan insentif seperti kelas percuma, e-Book, atau yang lebih menggiurkan seperti ‘peningkatan kandungan’.

Cara Mengukurnya: Jika belum ada, siapkan akun MailChimp, Aweber, atau Campaign Monitor. Alat-alat tersebut memantau pelanggan dan memantau perkembangan senarai Anda. Panduan panduan membuat milis & surat nawala pertama (MailChimp gambar di bawah).

pelanggan

5. Rasio Buka E-mel dan Rasio Klik-Tayang

Saat pelanggan rasio naik, kirimkan e-mel kepada mereka! Sama seperti sebelumnya, kita memerlukan tujuan juga di sini. Berapa rasio Anda ketika ini? Dan berapa persen orang yang akan dibuka, lalu mengeklik laman web Anda?

Ayo gandakan angka tersebut. Carian Neil Pateldari seluruh saluran pemasaran yang diuji, penghantaran e-mel secara terus menerus adalah cara yang paling ampuh dibandingkan dengan cara yang lain“. Meningkatkan rasio membuka dan rasio klik akan menghasilkan nilai lebih dari senarai pelanggan Anda.

Cara Mencapainya: Ada banyak cara yang boleh dijalani. Bahasa Melayu dengan subjek yang menarik untuk meningkatkan rasio terbuka. Menyapa dengan nama depan pelanggan biasa meningkatkan rasio terbuka. Untuk memancing kllik, buat tajuk utama dan gambar yang menarik, atau tawarkan potongan harga yang mengarah kembali ke laman web Anda.

Cara Mengukurnya: Buka kembali pengelola e-mel Anda (dalam kes ini, MailChimp). Klik laporan, pantau perkembangan pada rasio terbuka dan klik-tayang.

kadar terbuka

6. Pengikut di Media Sosial

Anda pasti sudah mengetahui perkembangan berpengaruhnya media sosial terhadap pengembangan perniagaan Anda. Semakin banyak penggemar dari Facebook, isi kandungan Anda akan dilihat oleh lebih banyak orang. Itu bermakna trafik di laman web Anda semakin ramai. Semakin banyak pengikut Twitter dan Instagram, makna jangkauan merek Anda semakin luas.

Ini juga mengenai persepsi. Angka pengikut yang tinggi membuat laman web kelihatan semakin rasmi. Pelanggan memercayai merek dengan angka pengikut yang tinggi. Ini bukti sosial.

Cara Mencapainya: Sekali lagi, mulai dengan membuat kandungan yang bagus Buat kandungan yang ingin dibahagi oleh orang-orang. Ambil masa dari hari ke hari untuk meningkatkan angka media sosial dengan postingan rutin. Dorong pengikut secara proaktif untuk gabungan, serta tambahkan kotak ‘suka’ dan ‘ikuti’ di laman web Anda. Baca postingan terkini kami berkaitan pengembangan pengikut untuk mencari tahu lebih lanjut.

Cara Mengukurnya: Facebook mempunyai ciri ‘pandangan‘(Data) yang sangat moden untuk memantau perkembangan pengikut di halaman Anda dalam hitungan bulan. Twitter juga mempunyai bahagian ‘Analitik’ dengan perhitungan pengikut dari bulan ke bulan. Untuk platform lain, Anda mesti memantaunya secara manual.

Pengikut Facebook

7. Keterlibatan di Media Sosial & Angka Klik-Tayang

Seperti yang saya jelaskan sebelumnya, angka ini tidak bermakna jika pengunjung tidak melakukan apa-apa. Pengikut Anda mungkin sudah banyak, tapi angka keterlibatan seperti suka, saham, dan interaksi hubungan, banyaknya jumlah pengikut itu jadinya sia-sia. Adakah mereka mengeklik ke laman web Anda? Keterlibatan menunjukkan seberapa banyak pengikut anda. Adakah mereka terlibat secara aktif?

Cara Mencapainya: Proaktif, mula dari diri Anda sendiri. Soalan Lempar. Menanti perdebatan. Buka pembicaraan. Tweet dan pertanyaan Balas. Hidupkan media sosial Anda ketimbang hanya menjadikannya sebagai tempat melampirkan tautan.

Cara Mengukurnya: Sekali lagi, buka pandangan Facebook atau Twitter Anda. Lihat berapa banyak orang yang mengeklik atau melakukan interaksi dengan postingan terbaru Anda. Anda dapat mengukurnya sebagai jumlah pengikut persentase. Anda juga boleh menggunakan Google Analytics untuk melihat sebilangan besar pengunjung yang membuka laman web melalui media sosial.

Penglibatan FB

8. Pencarian Peningkatan Peringkat

Google kunci kunci untuk trafik Anda yang tinggi. Namun, tidak mudah untuk membuat halaman agar dapat berada di halaman pertama dari hasil carian, maka memerlukan kita butuh rancangan jangka panjang. Tetapkan tujuan agar laman web dapat mencapai halaman pertama di Google menggunakan untuk satu kata kunci Anda.

carian kata kunci kedudukan

(sumber gambar)

Cara Mencapainya: Bahasa Melayu dengan memilih kata kunci yang paling ditargetkan untuk laman web Anda, dan menggunakan kata kunci tersebut untuk mengoptimalkan SEO di laman web Anda. Pertimbangkan kandungan yang laman web dan struktur yang optimum. Anda juga mesti membuat strategi backlink, menggunakan postingan tetamu, dan pelbagai kaedah lain untuk membuat tautan dalaman kembali ke laman web Anda. Menurut saya, Backlinko adalah sumber daya terbaik untuk SEO, jadi ikuti panduan-panduan dari mereka.

Cara Mengukurnya: Kita mesti melakukan pencarian secara manual. Cari kata kunci anda di Google, baik itu ‘premium fon kepala’, ‘gaun vintage’, atau ‘pemasaran Facebook’, hasil gulir yang lalu sampai di halaman Anda. Jika belum belajar SEO, dapat-dapatkan kata kunci Anda terjatuh di jurang hasil carian Google yang paling dalam, menggunakan kata yang anda gunakan. Sepanjang tahun, periksa laman web Anda naik di halaman carian.

9. Tingkatkan Kualitas Pengguna Anda

Meningkatkan kualiti kandungan dapat membantu perniagaan anda secara keseluruhan. Perniagaan nampak semakin profesional. laman web trafik dapat semakin ramai dan menjangkau pelanggan baru. Kegunaannya sendiri akan menghasilkan prospek dan konversi. Ini juga dapat menjadi penyelesaian untuk meningkatkan peringkat pencarian Anda.

kandungan_strategi

(sumber gambar)

Tapi Anda akan melihat bagaimana ini menjadi satu-satu tujuan yang tidak mempunyai angka sasaran. Dan ini bukan tanpa sebab. Kandungan Kuantitas tidaklah penting. Menghasilkan 1.000 blog postingan sebelum akhir tahun tidak akan membantu Anda. Yang akan membantu adalah kandungan yang unik, terperinci, dan berkualiti. Objektif anda isi kandungan yang mungkin. Namun terdapat kandungan yang lebih baik dan bermanfaat.

Cara Mengukurnya: Sayangnya kita tidak dapat mengukurnya. Kemajuan yang dapat diukur jumlah, jumlah, pembaca, dan waktu yang dihabiskan pengunjung di laman web. Anda juga dapat membandingkannya dengan kandungan lama. Adakah kandungan sudah terperinci (1,000 kata)? Adakah kandungan isi dengan pelbagai media seperti gambar, video, dan infografik? Adakah kandungan berdasarkan data atau kes? Adakah kandungan mempunyai sudut pandang yang unik?

Cara Mencapainya: Pertama-tama, ikuti saran di atas. Buat lebih panjang, lebih terperinci, riset lebih mendalam, dan manfaatkan pelbagai media. Lihat apa yang sudah ada di luar sana dalam niche Anda. Tahap Tahunan yang ada dan beri nilai tambah. Tetapkan jadual editorial yang realistis dan posting dengan konsisten.

10. Penjualan & Unduhan

Sudah jelas, tujuan akhirnya adalah penjualan penjualan dan / atau unduhan Anda. Walaupun itu jadi hal yang paling penting, ada sebab tertentu saya menaruh tujuan ini di bahagian akhir. Sekiranya anda fokus pada semua tujuan di atas, penjualan dan unduhan Anda secara langsung akan meningkat tanpa Anda sadari.

Begitu, anda juga dapat melakukan beberapa trik tambahan ini:

Cara Mencapainya: Pertimbangkan jangkauan produk, pembelian Anda mempunyai produk dengan harga terjangkau untuk menarik perhatian pelanggan baru. Coba-coba dengan gambar, tulisan, dan tombol penempatan ‘beli’ yang baru. Tawaran promo dan diskaun, jual kembali ke pelanggan Anda.

Cara Mengukurnya: Perkhidmatan apa pun yang menghosting kedai dalam talian atau pusat unduhan Anda memerlukan dapat menghasilkan angka yang boleh Anda lihat. Shopify (seperti yang ditunjukkan di bawah) menguraikan penjualan seperti ini:

prestasi pesanan

(sumber gambar)

11. Konversi

Penjualan kotor atau unduhan merupakan indikasi bagus sebilangan bagus performa perniagaan Anda. Tapi jangan lupa untuk memperhatikan rasio konversi juga. Ini laman web pelawat yang membeli atau mengunduh.

Dengan peningkatan konversi ini, Anda akan mendapat nilai lebih banyak dari setiap pengunjung. Anda tidak perlu menjangkau orang lain lagi, Anda cuma perlu meyakinkan orang yang sudah jadi langganan di laman web Anda, kerana ini lebih mudah dilakukan.

Pelanggan-IO-Percuma-Ke-Tukar-Kadar

(sumber gambar)

Cara Mencapainya: Ubah tulisan, tampilan, dan penempatan kalimat ajakan sampai semuanya dapat menjadi magnet penarik perhatian pelanggan. Tambah bukti sosial atau testimoni untuk pengguna keraguan yang berbeza. Buat proses checkout / unduh / berlangganan jadi lancar dan mudah.

Cara Mengukurnya: Gunakan Google Analytics untuk tujuan ‘tujuan’. Ini akan memantau rasio konversi, dan membolehkan anda menyimpan catatan performanya.

12. Keuntungan Dari Iklan Investasi

“Anda mesti mengeluarkan wang untuk menghasilkan wang!” Perkataan ini sering kali benar. Tapi yang lebih penting adalah cara menggunakan wang dengan berkesan. Mudah untuk menghambur-hamburkan wang semasa menggunakan iklan Facebook atau Google. Buat tujuan agar dapat menghasilkan keuntungan lebih banyak dari setiap wang yang Anda habiskan untuk beriklan.

pengiklanan facebook

(sumber gambar)

Cara Mencapainyat: Lakukan pengujian A / B pada setiap iklan sebelum merilisnya. Pertimbangkan tulisan dan gambar mana yang menurut anda paling baik. Pastikan halaman arahan tempat anda membuat pengunjung melakukan konversi, dan sesuaikan hingga benar-benar dihasilkan. Dengan melakukan ini, Anda akan mendapat nilai lebih dari wang iklan Anda.

Cara Mengukurnya: Gunakan persentase sederhana. Berapa pendapatan yang Anda peroleh dari satu iklan Facebook? Semasa melakukan penyempurnaan dan perubahan, lihat peningkatan persentase tersebut.

Pelajari lebih lanjut: Cara Membuat Halaman Landing Pertama Anda (+ 14 Petua Mengoptimalkan untuk Konversi!)

13. Hitung Nilai Dolar untuk Tiap Pelanggan

Contoh: Anda bulan lalu dapat 100 pelanggan. Jumlah wang yang mereka habiskan senilai $ 1.000. Berarti setiap pelanggan menggunakan rata-rata $ 10. Inilah ‘nilai dolar’ dari masing-masing pelanggan. Pasang target untuk meningkatkan angka ini sehingga setiap pelanggan menggunakan wang lebih banyak.

Cara Mencapainya: Gunakan teknik ‘upselling’ untuk pembelian pembelian impulsif semasa checkout. Tawaran peningkatan, dan paketkan item yang berkaitan jadi satu untuk memancing pelanggan agar mengeluarkan wang lebih banyak.

Cara Mengukurnya: Gunakan mekanisme kedai Anda untuk memantau pendapatan bulanan. Dengan angka pelanggan bulanan, dan voila, Anda akan mencari nilai dolarnya. Lakukan perhitungan ini sekali dalam sebulan, dan catatan pertumbuhannya.

Dengan tujuan tujuan yang besar dan ambisius ini, Anda akan dapat meningkatkan laman web trafik, memperluas jangkauan, dan penjualan penjualan dengan langkah yang besar.

Ingat, tetapkan angka yang realisis tetap tetap ambisius di awal. Lalu uraikan menjadi sasaran bulanan yang lebih kecil.

Setelah itu, tuliskan objektif mingguan dan harian agar tujuan anda tercapai. Semoga beruntung, dan ceritakan kepada kami hasil hasilnya!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map