Review OnPay – 9 Kelebihan & 4 Kekurangan Gaji OnPay

Dalam Bayaran


Dalam Bayaran

https://onpay.com/

tl; dr

OnPay adalah perkhidmatan gaji yang baik. Perkhidmatan ini ada sisi positif dan negatifnya, selain harganya dibuatnya penantang dalam industri. Pelajari lebih lanjut.

Ulas OnPay – 9 Kelebihan & 4 Kekurangan Gaji OnPay

Saya belum pernah bertemu dengan pemilik usaha kecil yang benar-benar memilih minggu gaji. Sekiranya mereka mampu mempekerjakan seseorang untuk menjalankan pembayaran gaji untuk mereka, maka mereka tidak akan merasa kesulitan Jika mereka menjalankan gaji sendiri, maka saya dapat memastikan mereka semua pasti sangat membencinya…

Berita baiknya, saat ini kita hidup di masa depan, dan dengan kemajuan internet selalu ada aplikasi untuk semua hal.

Belajar memasak? Ada aplikasinya.

Hasil carian perniagaan secara manual? Ada aplikasinya.

Gaji gaji mengurus? Ada OnPay!

Daftar Isi

Kelebihan OnPay

 1. UI Profesional!
 2. Mudah ditambah kakitangan baru!
 3. Papan pemuka yang boleh dipilih!
 4. Kami mencari ciri mencari kakitangan!
 5. Menjalankan gaji tidak sukar lagi!
 6. Perbaiki kesalahan penggajian dengan mudah!
 7. OnPay mempunyai banyak jenis laporan!
 8. OnPay mempunyai banyak fungsi HR!
 9. OnPay punya tim bantuan yang fantastis!

Kekurangan OnPay

 1. OnPay hubungan cepat
 2. Ciri-ciri yang tidak sempurna
 3. UI bagus, UX perlu diperbaiki
 4. OnPay tidak mempunyai aplikasi seluler

Pakej & Harga OnPay

 • Ringkasan

Kesimpulan

 • Haruskah Anda menggunakan OnPay?

Catatan

Kami menggunakan kurs 1 USD untuk 13.948 IDR untuk semua harga yang tertera.

Kami mencari OnPay pada saat melakukan riset untuk seri review payroll kami, dan memerlukan waktu mereka dapat menyelesaikan semua kesulitan payroll.

Akan ada sebelum kami membahas penggunaan prestasi perisian ini, ada baiknya kita melongok histori syarikat mereka.

Kisah OnPay

Untuk mengatakan bahawa OnPay sama seperti rintisan lain yang dilahirkan dari ruang pertemuan syarikat mewah tidak adil bagi SaaS (Perisian-sebagai-a-Perkhidmatan).

Faktanya, OnPay telah berada di gaji industri selama bertahun-tahun.

Perniagaan keluarga kecil ini bermula beberapa tahun sebelum internet kebangkitan. Ketika syarikat mempekerjakan CEO Jesse Burgess untuk menjalankan syarikat di tahun 2007, mereka mesti mencari cara agar 6 juru tulis syarikat menjadi lebih efisien tambahan lebih dari 200 pelanggan perniagaan itu.

Seperti yang Anda bayangkan, hal ini terbukti menjadi tugas menantang, dan CEO baru mesti menyesuaikan diri dengan cepat.

Ketika menjalankan perniagaan perniagaan, gaji boleh diotomasi dengan mudah dan dipindahkan ke dalam talian, ia melakukan loncatan besar – melakukan syarikat penjenamaan semula – dan lahirlah OnPay.

OnPay menggunakan pengalaman bertahun-tahun di dunia payroll dan memadukannya dengan inovasi terbaru di bidang teknologi untuk menyediakan satu peranti lunak yang boleh diandalkan, mudah digunakan dan tidak merepotkan, pengguna untuk mereka mereka dapat fokus melakukan yang terbaik, iaitu perniagaan perniagaan masing-masing.

Mereka baru mempekerjakan CPA Katelyn Sullivan dari Ernst & Muda untuk membantu perkembangan akuntan dan pembukuan rekanan mereka di AS.

Pada masa ini, OnPay memproses lebih dari $ 2 triliun gaji setiap tahun, di seluruh 50 negara bahagian AS.

Impresif bukan?

(Kembali Ke Atas)

Adakah OnPay Tepat Untuk Perniagaan Anda?

Menurut riset kami, Onpay tambahan adalah bintang untuk gaji syarikat-syarikat SaaS.

Mereka mempunyai pengalaman, mereka memiliki teknologi, mereka memiliki tenaga ahli dan mereka tidak bergantung pada pendanaan modal usaha (yang artinya mereka melakukan apa yang mereka inginkan tanpa khawatir harus menyerahkan kendali).

Tetapi, pengguna cerdas seperti Anda akan mengetahui lebih mudah bagi sebuah syarikat untuk menaikkan pamor lewat jumpa pers dan promosi besar-besaran. Soalan pengguna pengguna cerdas sangat sederhana:

“Adakah SaaS ini sesuai untuk syarikat saya?”

Semuanya kelihatan menarik, berkilau, dan memukau dari luar, jika tidak berfungsi dengan baik, Anda akan frustasi, kesal, dan direpotkan.

Kunjungilah Bitcatcha, sumber terbaik untuk perniagaan kelas kecil di internet #tidaktahumalu #bangga.

Kami akan melakukan permintaan OnPay secara menyeluruh dan membuat senarai kelebihan dan kekurangannya, maka anda boleh membuat keputusan yang telah diperhitungkan mengenai apa yang menggunakan perisian ini akan berfungsi sempurna untuk Anda. Seperti biasa, kami mengambil alih masalah pengujian perangkat lunak dan perinciannya, sehingga anda tidak memerlukan tambahan diperlukan untuk menghemat waktu dan mungkin wang juga.

Anda boleh berterima kasih pada kami nanti :)

(Kembali Ke Atas)

9 Hal Yang Membuat Keren OnPay!

1. UI Profesional!

Tidak ada cara lain yang lebih baik untuk mengatakannya, antara muka OnPay kelihatan profesional!

Pada saat kami pertama kali masuk ke program dan melakukan segalanya, pemikiran pertama kami adalah “ya, jadi ini sangat asas“.

Tapi asas bukan bermaksud jelek. Artinya asas menyelesaikan semua tanpa perlu bersusah payah.

UI pembayaran gaji

Dashboard-nya nampak sederhana, menampilkan 4 kotak utama yang merupakan “Larian Terkini”, “Larian Bayaran Berjadual Berikutnya”, “Tarikh Penting” dan “Tawaran Pekerja”.

Di sebelah kiri adalah di mana Anda Cari tab untuk menavigasi laman web.

Di sini kelihatan “Pekerja” Anda (staf yang mesti Anda programkan pada waktu pendaftaran), “Payroll” (bahagian utama peranti lunak ini), “Laporan”, “HR Functions” dan “Settings” – semuanya menggunakan warna biru yang menenangkan.

Ini adalah antarmuka yang lebih disukai untuk pebisnis profesional dan matang, kerana penampilan yang bersih dan pekerjaan tanpa kendala.

(Kembali Ke Atas)

2. Mudah Menambah Staf Baru

OnPay memudahkan anda memasukkan staf baru ke dalam sistem, dan ini adalah satu anugerah kerana yang terakhir yang anda mahukan dari program gaji adalah berurusan dengan sistem rumit pada saat menambah kakitangan baru.

gaji atas gaji mudah tambah pekerja baru

Yang perlu anda lakukan adalah menuju ke tab “Workers”, tekan “Employees”, lalu cari tombol besar “Hire Worker” yang sangat jelas kelihatan di sebelah kanan.

Klik pada butang dan Anda akan menuju ke halaman di mana Anda akan melihat 3 pilihan – “Kirim Surat Tawaran”, “Tambah Karyawan”, “Tambahkan Kontraktor”.

pembayaran gaji atas pembayaran semasa anda

Setelah klik “Tambah Karyawan”, Anda akan diarahkan untuk penggunaan data umum staf Anda.

pembayaran gaji atas data umum kakitangan

Satu hal yang benar-benar saya puji adalah kemampuan untuk mengundang staf memasukkan data peribadi mereka sendiri. Cara ini akan menghemat waktu Anda kerana Anda mungkin tidak benar-benar tahu semua maklumat mengenai mereka. Kekurangannya adalah mereka akan berlama-lama mengisinya, maka hal ini dapat menjadi pedang bermata ganda.

Segera setelah anda menggunakan maklumat yang diperlukan, cukup tekan “Terus”, ikuti panduan di layar, dan OnPay akan secara automatik menghantar e-mel undangan ke kakitangan baru untuk penggunaan data peribadi mereka. Cepat, mudah, dan tidak ribet!

Kami suka!

(Kembali Ke Atas)

3. Papan Pemuka Yang Dapat Diselaraskan!

Pertama-tama kami akan membahas sebilangan papan pemuka sederhana-nya. Walaupun kami menyukainya, mungkin akan kelihatan terlalu… pucat untuk mereka yang lebih banyak keceriaan dalam hidup.

Hal terbaiknya adalah OnPay telah membuat agar dashboard mereka dapat memilih, sehingga anda dapat mengubahnya bila bosan dengan paparan dashboard tersebut.

papan pemuka gaji onpay boleh dipilih

Tatal sampai ke bawah, dan Anda akan melihat butang “Customize Dashboard”. Klik butang dan Anda akan melihat pilihan yang ditawarkan.

onpay payroll mempunyai beberapa pilihan untuk penyesuaian dashboard

Walaupun tidak sedetil yang kami bayangkan, senang rasanya ada dashboard di mana kita dapat melakukan penyesuaian. Sekiranya anda kerap menggunakan, anda boleh menyembunyikan beberapa kotak untuk tampilan ala zen yang rapi.

(Kembali Ke Atas)

4. Kami Menyukai Fitur Staf Pencarian!

Jadi, perniagaan-perniagaan berskala kecil mungkin tidak ada masalah dengan ini. Tetapi jika perniagaan kecil Anda memerlukan 15 orang atau lebih dengan gaji yang tinggi, ciri ini akan menjadi ciri yang paling utama Anda sukai di program ini.

Anda sudah ada pengalaman dengan sistem gaji yang lama. Jadi bila anda mahu mencari atau melakukan perubahan pada staf tertentu, mestikah scroll ke bawah pada senarai kakitangan Anda yang tidak sampai ke entah kapan untuk mencari sosok yang Anda mahukan?

Yah, hari-hari itu sudah berakhir dengan adanya fungsi pencarian kakitangan!

gaji gaji boleh mencari kakitangan anda

Tim OnPay mungkin mencari susah payah mencari di satu senarai panjang hanya untuk mencari staf sesosok. Jadi mereka membuat fungsi “Cari Karyawan” tersedia di semua tab.

Untuk mencari seorang staf, Anda cukup mengklik tombol dan menambah nama staf tersebut.

OnPay akan secara automatik mencarikan staf tersebut dan mengambil Anda ke halaman profilnya, di mana Anda dapat dengan mudah melakukan apa yang anda mahukan pada profil mereka.

Ini bukan fitur besar, jelas jelas semakin banyak penggunaan program.

Mengingat kita sedang membahas masalah staf, ini adalah satu lagi fitur kecil yang kita sukai, yaitu foto profil staf secara jelas pada peranti lunak ini!

Memang septinya ini sepele untuk tim kecil. Tapi bila anda menjalankan perniagaan berpenghasilan besar dengan lebih dari 15 staf, wajah dan nama boleh dilupakan, apalagi di saat-saat yang penuh tekanan.

Memasang gambar pada satu nama akan benar-benar benar membantu anda mengenali pegawai dengan lebih mudah, dan akan menghindarkan Anda dari masalah memalukan, contoh seseorang dengan nama Peter padahal namanya Horatio.

(Kembali Ke Atas)

5. Menjalankan Gaji Tidak Ribet Lagi!

Apa yang dulunya memakan masa dan mesti dilakukan seharian sekarang dapat diselesaikan dalam hitungan minit dengan OnPay.

Menjalankan pembayaran gaji dengan OnPay dapat dilakukan dengan 4 langkah mudah:

 1. Pilih kakitangan di mana anda mahu melakukan pembayaran gaji
 2. Masukkan jam kerja (untuk kakitangan yang memerlukan setiap jem)
 3. Tinjau gaji
 4. Tetapkan gaji

Kerennya, OnPay membolehkan Anda memilih kakitangan di mana anda mahu melakukan pembayaran gaji. Hal ini membolehkan Anda gaji tahapan, contoh gaji untuk kakitangan dengan gaji tetap, lalu untuk kakitangan per jam, kemudian kontrak pekerja.

onpay payroll sangat mudah menjalan gaji

Pada masa kemasukan jam kerja, sangat mudah. Masukkan saja berapa jam kakitangan anda sudah bekerja saat ini.

gaji masuk gaji lihat info kakitangan dalam 1 skrin

Anda dapat melihat semua perincian di satu layar. Yang perlu anda lakukan adalah memasukkan perincian yang relevan dan selesai!

Bahagian jawapan dari seri ini akan menjadi lebih menarik. OnPay menyusun satu maklumat terperinci mengenai penggajuan Anda — anda akan dapat mengetahui semuanya, dan akan mengetahui untuk apa sahaja wang rupiah yang digunakan.

pembayaran gaji onpay mempunyai gaji terperinci

Satu sentuhan menarik yang lain adalah OnPay sudah mengintegrasikan satu sistem pengingat bila perisian ini mendeteksi kekeliruan atau kekeliruan dalam gaji.

pembayaran gaji onpay kekeliruan dalam gaji

Apabila anda berusaha untuk terus dengan kekeliruan ini, Anda akan mendapat pengingat pop-up lain. Ini akan membantu Anda menghadapi terjadinya kekeliruan pada saat menggunakan program gaji.

pop up gaji pengingat gaji untuk kekeliruan gaji

Ketika anda sudah selesai semuanya dan sudah puas dengan gaji, langkah akhir pada proses ini adalah “Kelulusan Penggajian” di layar berikut.

gaji atas bayar menyetujui pembayaran gaji

OnPay akan memproses pembayaran gaji secara automatik ke akun-akaun untuk staf Anda, dan hal ini akan membuat anda terhindar dari sakit kepala kerana mesti mentransfer semua dana sendiri!

(Kembali Ke Atas)

6. Lebih Mudah Perbaiki Kekeliruan Gaji!

Beberapa program mempersiapkan kita untuk menyelesaikan kekeliruan yang dibuat pada gaji yang sudah dilakukan. Dengan OnPay, penyelesaian kekeliruan jenis ini sebenarnya sangat mudah.

Pergi ke dashboard dan klik “View All” pada “Recent Runs”.

senarai gaji dalam senarai gaji

Di sini, Anda akan dapat melihat senarai gaji yang baru sahaja dilakukan. Cari mana yang mahu Anda koreksi, dan tekan butang “Padam”.

gaji atas bayar hapuskan gaji

Sekarang Anda hanya cukup menyelesaikan kekeliruan ini dan jalankan gaji lagi. Ingat, bila anda tidak melihat butang “Delete”, artinya gaji sudah diproses dan gaji sudah dibayarkan. Anda memerlukan masa untuk menolong.

(Kembali Ke Atas)

7. OnPay mempunyai Banyak Laporan!

Bila Anda jenis orang yang dipilih penelusuran melalui laporan, menurut saya Anda akan sangat memerlukan senarai panjang ringkasan laporan OnPay:

 • Daftar Gaji
 • Pendaftaran Pendaftaran
 • Gaji Ringkasan
 • Daftar Karyawan
 • Daftar Lokasi
 • Daftar Departemen
 • Daftar Posisi / Perangkat
 • Ringkasan GL
 • Daftar Pendapatan
 • Penyenaraian Akruan
 • Pekerja Comp Penyenaraian
 • Pekerja Comp Ringkasan
 • Penyenaraian 401K
 • Ringkasan 401K
 • Eksport 401K

Bila ada keperluan diringkas dan digunakan, mungkin OnPay memilikinya.

Mereka juga menyediakan grafik untuk Anda yang lebih banyak laporan dalam bentuk visual.

penggajian onpay mempunyai laporan bentuk visual

Semua laporan mereka sangat komprehensif dan Anda dapat pelbagai yang sesuai. Anda juga ada pilihan untuk menyimpan laporan dalam format Excel atau PDF – sangat menyenangkan!

opsyen pembayaran gaji atas simpanan gaji excel pdf

Kerja bagus untuk masalah sistem pengumpulan laporan, OnPay!

(Kembali Ke Atas)

8. OnPay Punya Fungsi HR!

Tugas-tugas HR (Perekrutan) dan gaji dapat saling tumpang tindih, dan hanya OnPay yang dapat menggunakan beberapa fungsionalitas HR dalam perisian mereka.

Pada saat Anda mengklik tab HR, UI (antar muka) berubah menjadi hijau segar! Mungkin hal ini memberikan kesan HR adalah tempat yang aman. Entah betul atau tidak, kami menyukainya!

penggajian onpay mempunyai fungsi SDM SDM

Sistem HR OnPay cukup asas, tetapi melakukan apa yang perlu dilakukan. Ia mempunyai fungsi yang sama dengan program gaji / HR yang bersaing, seperti portal untuk pelanggan meminta percutian, dan carta organisasi.

Sistem HR OnPay sangat umum, tapi dapat berfungsi sama seperti. Fungsionalitasnya sama seperti perisian perbandingan gaji / HR, iaitu portal untuk pengguna mengajukan cuti dan grafik secara organisasional.

Secara umum, fungsi HR OnPay tidak luar biasa biasa boleh digunakan!

(Kembali Ke Atas)

9. OnPay Punya Tim Bantuan Fantastis!

Menurut kami, sebuah syarikat itu kuat kerana tim menolong. Tim bantuan adalah pahlawan sejati dalam industri, kerana selalu ada untuk membantu pengguna yang memerlukan dan mereka ada di garis depan pertahanan kompilasi untuk pelanggan yang marah mengajukan permintaan-permintaan tak masuk akal dan ancaman.

Kami senang kompilasi semasa menggunakan bantuan OnPay sangat berpengetahuan dan boleh membantu. Akan tetapi, pengetahuan dan dapat membantu sering kali tidak mencukupi. Masa perlu merespon dengan permintaan cepat atau pelanggan yang bingung akan menjadi marah.

Mengingat jam live chat mereka hanya dari jam 9 pagi hingga 8 malam, mereka tidak dapat menjawab semua soalan kita secara cepat TETAPI mereka akan mengontak kita secepatnya di pagi hari! Dari sana, kita akan berpindah ke live chat di mana mereka secara profesional akan menjawab semua soalan kita.

pembayaran gaji onpay mempunyai masa sokongan baik

Mereka juga sangat ramah, dan dengan senang hati menjawab semua soalan konyol kami.

pembayaran gaji dalam masa mempunyai waktu sokongan yang ramah

Salut untuk menolong OnPay!

(Kembali Ke Atas)

4 Kejelekan OnPay

OnPay mempunyai banyak kelebihan, tetapi kami akan berbohong jika kami katakan perisian ini sempurna. Kaedah adalah masalah yang diperlukan yang perlu diperbaiki OnPay. Mohon dicatat tentang hal-hal berikut dikemukakan pengarang dengan kerendahan hati berikut

1. OnPay Kurang Cepat

Anda tahu ada SaaS sangat cepat bila Anda tidak memperhatikan kecepatannya. Terasa selesa, mulus dan berkesinambungan tanpa kendala.

Kami tidak mengatakan OnPay itu lambat. Tetapi, kecepatannya tidak secepat penyedia perkhidmatan lain. Kadang-kadang-kadang kami khawatir memerlukan kami perlu me-refresh halaman.

Singkatnya, kecepatan pemuatan situs OnPay adalah… dapat diterima, dan ini disayangkan kerana mereka sebenarnya dapat lebih cepat.

(Kembali Ke Atas)

2. Ciri-ciri yang Kurang Sempurna

OnPay terkesan sudah lengkap fiturnya, kerana memang demikian. Masalahnya, fitur-fitur ini seolah olah olahan dipaksakan, seperti kerana mesti ada saja.

Sebagai contoh, ciri “Engagement” ini. Seolah-olah fungsinya hanya untuk sekedar ada saja. Mereka boleh melakukan lebih baik lagi, contohnya melakukan jajak pendapat untuk membentuk moral tim, tetapi tidak mereka lakukan.

onpay payroll feature engagement untuk pekerja

Contoh lain adalah templat dokumen OnPay. Apabila dilakukan dengan baik, templat dapat menjadi penghemat waktu dan menghindarkan kita dari mengurus kertas-kertas! Sayangnya, mereka hanya mempunyai 2 templat.

templat pembayaran gaji sdm

Adakah bermanfaat? Iya sih. Tapi kami mengharapkan lebih.

(Kembali Ke Atas)

3. UI Tampak Bagus, Tetapi UX Perlu Perbaikan

Secara sekilas, UI OnPay kelihatan bersih dengan tombol-tombol yang berada di tempatnya. Mereka mencentang semua kotak UI yang betul, untuk navigasi, bukan masalah, yang diperlukan untuk beberapa hal.

Mereka membuat beberapa keputusan yang dipertimbangkan dalam hal fungsionalitas. Contohnya, kami akan membahas mengenai cara mereka menggunakan gaji.

Seharusnya, akan lebih baik bila mereka menyenaraikan laporan gaji dan butang “Hapus Payroll” di tab “Payroll”, semua yang ada kaitannya dengan gaji boleh didapati di satu tempat. Namun tidak.

Kita mesti menuju ke dashboard, mengklik “Larian Terkini” dan penghapus gaji dari sini. Rasanya hubungan intuitif, dan kami beberapa kali menggunakan bingung semasa menggunakan aplikasi dan mesti menghubungi masa untuk menyelesaikan masalah.

Tentu saja, Anda tidak perlu seriusnya kerana hal ini dapat jadi kerana masalah keawaman pengguna. (Ya, saya berbicara mengenai diri saya sendiri).

(Kembali Ke Atas)

4. Aplikasi Seluler OnPay Tidak Punya

Memang sih, tidak ada yang benar-benar memerlukan aplikasi seluler untuk menjalankan gaji. Tapi jangan lupa OnPay ada fungsionalitas HR juga. Akan lebih mudah bila kita cukup mengetuk satu aplikasi dan menyetujui (atau memerlukan) permintaan cuti dan gaji.

Kami tahu tahu kami dapat dengan mudah masuk ke OnPay menggunakan penyemak imbas web. Tetapi satu aplikasi akan lebih dapat menghemat waktu, dan lebih mudah bagi pemilik perniagaan yang sibuk.

(Kembali Ke Atas)

Pakej & Harga OnPay: Ringkasan

Kesederhanaan adalah strategi OnPay, dan hal ini terlihat pada pakej harga mereka. Mereka hanya mempunyai satu harga, jadi pengguna perniagaan.

Harga awal adalah Rp 557.920, dengan tambahan Rp 83.688 per staf.

harga pakej gaji onpay

Dalam masa di mana Anda mempunyai 10 orang staf, Anda hanya memerlukan tambahan Rp 1.060.048 sebulan.

Ini adalah harga yang terjangkau dengan adanya ciri-ciri yang akan Anda dapatkan!

(Kembali Ke Atas)

Kesimpulan: Haruskah Menggunakan OnPay?

Itu adalah soalan yang sangat sukar untuk kami jawab.

Di satu sisi, OnPay berpotensi untuk menjadi lebih baik. Perangkat ini kelihatan profesional, sederhana, dan sesuai dengan yang dijanjikan. Ini adalah persis seperti yang kita mahukan dari SaaS, isi όμως mereka ada… yah bukan dua, satu kekurangan dari semua kelebihan.

UI nampak bagus dan tidak kami tidak memerlukannya sukar dimengerti, OnPay ada beberapa masalah dengan UX dan laman navigasi. Artinya, Anda perlu menjalani latihan untuk menggunakan peranti lunak secara efisien. Akan tetapi rasanya tidak cukup intuitif.

Mereka mempunyai banyak ciri, tetapi ciri-ciri seperti dipaksakan, seolah-olah hanya sekedar ada. Dan mereka hanya berusaha mencari ciri-ciri itu!

Mereka juga mempunyai laporan yang sangat detil (dan saya sangat yakin akan disukai pengguna), kadang-kadang menelusuri laporan-laporan ini membuat kita sakit kepala. Hal ini mengherankan, karena kami menelusuri laporan-laporan terperinci dengan program lain dan kami baik-baik saja.

Singkatnya, OnPay bagus. Tidak revolusioner sih. Tidak terlalu mengejutkan Anda, masih boleh digunakan.

Harganya murah, sehingga lumayan menguntungkan. Walaupun, ingatlah ada harga ada rupa!

(Kembali Ke Atas)

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map