5 Langkah Panduan Mengambil Pengurus Media Sosial Bebas

Ini adalah catatan tetamu oleh Maggie Aland dari Fit Small Business.


Terdapat lebih dari 3 bilion pengguna aktif bulanan di Facebook, Instagram, dan Twitter digabungkan. Populariti media sosial ditambah dengan keberkesanan kos pengiklanan di media sosial menjadikannya platform pemasaran yang menarik untuk semua jenis perniagaan. Hasilnya, pekerjaan pengurusan media sosial di AS dijangka meningkat menjelang 9 peratus dalam dekad berikutnya. Anda akan mempunyai persaingan jika anda ingin mengambil pengurus media sosial bebas terbaik.

Itulah sebabnya kami mengumpulkan panduan komprehensif ini untuk mengambil pengurus media sosial bebas.

Dalam artikel ini, kami membahas bagaimana:

 1. Buat iklan pekerjaan yang luar biasa untuk menarik pengurus media sosial bebas
 2. Kembangkan temu ramah saringan bebas
 3. Mengadakan pertandingan atau tempoh percubaan untuk memilih orang yang tepat
 4. Elakkan penipuan
 5. Tulis kontrak freelancer

Mari kita mulakan.

5 Langkah Panduan Mengambil Pengurus Media Sosial Bebas

1. Buat Iklan Kerja Yang Hebat

Pengambilan pekerja tidak selalu tahu bagaimana membuat perihal pekerjaan terbaik atau tempat mengeposnya. Mengoptimumkan iklan pekerjaan anda dan menyiarkannya di laman web seperti Sesungguhnya yang mendapat banyak lalu lintas pencari kerja akan meningkatkan kemungkinan calon menanggapi siaran anda dan bukannya yang lain.

Muncul dari lautan iklan pekerjaan. Ikuti petua kami di bawah dan tarik freelancer media sosial yang berkualiti.

Kongsi berita menarik mengenai syarikat atau pasukan anda

Pos pekerjaan anda di papan pekerjaan bebas luaran berfungsi sebagai iklan, bukan hanya pekerjaan, tetapi jenama syarikat anda. Rebut peluang untuk menjual syarikat anda. Menahan keinginan untuk hanya memasukkan maklumat asas seperti lokasi, nama, dan industri. Sebaliknya, perkenalkan syarikat anda dengan cara yang menggembirakan calon. Beberapa laman web seperti Monster bahkan membenarkan anda menyiarkan gambar untuk menunjukkan tempat kerja, ahli pasukan dan aktiviti pasukan yang menyeronokkan. Mari kita lihat contoh dari AirBnB.

Gambaran Keseluruhan Syarikat AirBnB

(Pengenalan AirBnB pada iklan pekerjaan pengurus media sosial)
Sumber: Buffer Sosial

Dalam iklan pekerjaan anda, seperti yang ditunjukkan di atas, sertakan perincian tentang apa yang menjadikan syarikat anda tempat kerja yang menyeronokkan atau menarik, apa yang anda lakukan untuk menjadikan dunia lebih baik atau kehidupan pelanggan anda lebih mudah, dan apa nilai syarikat anda. Sekurang-kurangnya, keterangan anda semestinya menarik minat pemohon dan mungkin cukup untuk memaksa mereka membaca sisa pekerjaan anda dan melamar

Pastikan tajuk pekerjaan mudah

Walaupun banyak syarikat cuba membuat sesuatu yang menarik dengan membuat tajuk pekerjaan kreatif seperti “Pengurus Media Sosial Rockstar”, kami mengesyorkan agar tajuk tetap jelas agar iklan pekerjaan anda dapat dijumpai. Contohnya, tajuk pekerjaan, Pengurus Media Sosial, lebih biasa, dan pencari kerja lebih cenderung mencari iklan pekerjaan anda jika mempunyai tajuk yang sama.

Tajuk “Pengurus Media Sosial” membawa lebih daripada 2.000 jawatan pekerjaan di Indeed. Sebaliknya, “Social Media Rockstar” hanya menampilkan 18 jawatan kerja di Indeed.

Gelaran pekerjaan yang unik kemungkinan besar berada di bawah tajuk yang sama dengan kata kunci yang dicari. Oleh itu, gunakan tajuk pekerjaan langsung seperti “Pengurus Media Sosial” untuk meningkatkan peluang anda ditemui oleh freelancer berkualiti. Calon sering menggunakan sekumpulan kata kunci biasa semasa mencari pekerjaan tertentu di papan pekerjaan dalam talian. Oleh itu, permudahkan mereka mencari iklan anda.

Terangkan ahli pasukan yang menyeronokkan dengan mereka

Sertakan maklumat mengenai pasukan anda secara ringkas. Banyak pakar media sosial sangat bergaul. Sebenarnya, mereka mungkin memilih bidang pekerjaan ini kerana mereka suka berhubung dengan orang. Mengetahui bahawa mereka akan menjadi sebahagian daripada pasukan dan tidak bekerja sendiri boleh menambah tarikan iklan pekerjaan freelancer anda.

Jelaskan di mana kerja akan dilakukan

Penting untuk anda menyatakan dengan jelas sama ada pekerjaan itu memerlukan penempatan semula atau jika kerja perlu dilakukan di laman web tertentu. Penempatan semula boleh menjadi pemecah perjanjian bagi banyak pemohon yang berkelayakan, terutama bagi mereka yang mempunyai keluarga. Sebaliknya, jika pekerjaan itu jauh, iklankan. Pekerjaan yang jauh 100% menarik lebih banyak pemohon, jadi beritahu mereka jika bekerja di luar adalah pilihan.

Berikan gambaran keseluruhan kedudukan

Senarai tugas tugas dan tugas harian yang membosankan sahaja dapat menghilangkan keseronokan apa pun yang berjaya anda bangkit. Sebagai gantinya, tawarkan pandangan mata dari apa yang diharapkan daripada pengurus media sosial. Tentukan tujuan kedudukan, dan bagaimana ia membantu syarikat mencapai matlamatnya. Calon terbaik cukup arif untuk membuat kesimpulan mengenai tugas harian dan juga alat yang digunakan berdasarkan gambaran keseluruhan sahaja. Contoh ikhtisar pekerjaan yang baik ditunjukkan di bawah.

Gambaran Keseluruhan Contoh Kerja

(Contoh gambaran keseluruhan pekerjaan)
Sumber: Kendur

Iklan pekerjaan anda harus memberikan ikhtisar tugas yang cepat menggunakan kata tindakan, seperti:

 • Pelopor kempen dan strategi pemasaran media sosial
 • Mengekalkan mesej jenama di platform media sosial
 • Membuat kandungan dalam pelbagai format media untuk mendorong penglibatan dan penukaran
 • Kegunaan metrik dan alat analisis untuk memperbaiki dan memaksimumkan kempen
 • Kelakuan penyelidikan mengenai pesaing
 • Berfungsi di seluruh organisasi dengan pengurus jenama, pereka grafik dan pencipta kandungan lain

Kuncinya di sini adalah memastikan senarai peluru pendek untuk mengelakkan calon yang terlalu banyak. Anda boleh membincangkan secara spesifik setiap tugas pekerjaan ini semasa temu ramah.

Tentukan syarat pekerjaan dengan jelas

Keperluan yang ditentukan dengan jelas membantu calon menilai dengan tepat sama ada mereka mempunyai apa yang diperlukan untuk berjaya. Sebagai contoh, adakah anda memerlukan pekerja bebas untuk memiliki ijazah pemasaran? Keperluan yang jelas membantu menyingkirkan pencari kerja yang tidak berkelayakan dan mengurangkan aplikasi yang tidak relevan yang semestinya anda harus teliti. Hasilnya, anda mendapat banyak pemohon yang berkelayakan. Lihat contoh syarat pekerjaan yang jelas di bawah.

Tentukan Keperluan Pekerjaan dengan jelas

(Penerangan pekerjaan dengan syarat yang jelas)
Sumber: LinkedIn

Ia juga berguna sekiranya anda jelas mengenai syarat mana yang sebenarnya diperlukan dan mana yang lebih disukai atau senang dimiliki. Anda tidak mahu pemohon berfikir kemahiran yang bagus, seperti biasa Hootsuite, diperlukan kerana mereka mungkin tidak berlaku jika mereka tidak memilikinya. Menambah bahagian kemahiran yang disukai memanggil calon ideal anda, dan memberi mereka lebih banyak alasan untuk menekan butang aplikasi, tetapi tidak menghilangkan freelancer yang berkelayakan.

Iklankan gaji dan faedah

Alat Gaji Memang menunjukkan bahawa pengurus media sosial menghasilkan sekitar $ 17.84 sejam. Namun, anda ingin mengiklankan kadar setiap jam kerana itu lebih biasa ketika bekerja dengan pekerja bebas.

Lebih 50 peratus syarikat AS jangan berikan perincian gaji dalam iklan pekerjaan. Sekiranya anda ingin meningkatkan jumlah pemohon, pertimbangkan untuk menerbitkan maklumat gaji sebagai sebahagian daripada iklan anda untuk pekerja bebas. Penyelidikan mendedahkan bahawa memasukkan perincian gaji dalam iklan pekerjaan membawa kepada a 30 peratus kenaikan calon.

Iklankan Gaji dan Faedah

(Purata kadar setiap jam pengurus media sosial)
Sumber: Sesungguhnya.com

Selain itu, pertimbangkan untuk memasukkan beberapa faedah sebagai sebahagian daripada pakej pampasan keseluruhan anda. A
Tinjauan pintu kaca melaporkan bahawa hampir 60 peratus responden mengatakan bahawa mereka sangat mempertimbangkan faedah ketika menerima tawaran. Faedah dan faedahnya sangat menarik bagi pekerja bebas kerana mereka tahu bahawa anda tidak diharuskan oleh undang-undang untuk menawarkan faedah. Ini memberi gambaran bahawa anda adalah majikan yang murah hati.

Sekiranya belanjawan anda mengizinkan, berikut adalah faedah khas yang diberikan kepada pekerja bebas:

 • Bonus prestasi secara tunai untuk menyelesaikan projek lebih awal atau melebihi matlamat projek
 • Dilunaskan setelah bekerja untuk jangka masa tertentu seperti 90 atau 120 hari
 • Tiket, perjalanan, makan, dan / atau penginapan tempatan percuma

Kirimkan pekerjaan anda

Untuk mendapatkan pendedahan yang paling banyak mengenai pekerjaan anda, hantarkan di beberapa tempat. Ini termasuk laman web pengeposan pekerjaan utama, seperti Indeed, Monster, dan CareerBuilder. Anda juga akan mendapat keuntungan dari memposting pekerjaan anda ke laman web yang melayani freelancer, seperti Upwork, Freelancer.com, dan PeoplePerHour.

2. Kembangkan Temu Bual Pemeriksaan Freelancer yang Berkesan

Temu ramah adalah peluang anda untuk menilai bakal pekerja bebas serta memberikan lebih banyak maklumat mengenai syarikat dan pekerjaan anda. Dalam temu ramah pekerja biasa, penemuduga menanyakan soalan yang mengukur pengetahuan calon mengenai syarikat. Namun, perkara itu jarang berlaku dalam temu bual dengan pekerja bebas. Kecuali anda adalah syarikat terkenal dengan pelbagai lokasi, ikuti soalan yang menilai latar belakang dan kemahiran teknikal calon.

Berikut adalah empat soalan yang boleh anda gunakan atau ubah suai. Ini akan memberikan gambaran yang baik mengenai pengalaman dan kecekapan calon dalam pengurusan media sosial.

1. Strategi apa yang anda gunakan untuk menarik pengikut di media sosial?

Sekiranya anda bertanya tentang pencapaian terkini calon di media sosial, kemungkinan besar anda akan mendapat jawapan yang melibatkan peningkatan dalam beberapa metrik utama seperti suka, pengikut, dan jangkauan. Pakar pengurusan jenama Emad Abou Elgheit menulis bahawa angka sahaja tidak menggambarkan tahap kemahiran sebenar kerana pertumbuhan boleh disebabkan oleh banyak faktor lain termasuk PR yang kuat, anggaran iklan yang besar, dan jenama peribadi yang kuat.

Sebaliknya, tanyakan strategi umum calon. Anda mahukan seseorang yang tahu bagaimana:

 • Teliti dan cari kata kunci yang tepat
 • Berhubung dengan influencer
 • Mengenal dan memanfaatkan trend
 • Dapatkan hashtag yang berkaitan

Inilah asas-asas dalam mengembangkan pangkalan peminat anda.

2. Metrik apa yang anda gunakan untuk menentukan sama ada kempen anda berjaya?

Calon yang ideal akan menumpukan pada metrik yang berkaitan dengan penglibatan seperti jumlah perkongsian, komen, dan sebutan. Individu itu juga akan melihat lalu lintas laman web yang berasal dari saluran media sosial.

Sebagai tambahan, calon yang ideal harus menyebutkan metrik utama: kadar penukaran. Lagipun, anda meletakkan wang untuk pemasaran media sosial untuk meningkatkan keuntungan anda. Oleh itu, soalan ini membantu memisahkan pemula dari kelebihan sebenar. Perlu diingat, anda melabur dalam pengurus media sosial untuk melibatkan pelanggan dan mendorong penukaran. Freelancer yang baik akan membawa anda beribu-ribu pengikut dan beratus-ratus suka, tetapi yang hebat akan melibatkan pelanggan dan menukarnya menjadi pelanggan.

3. Bagaimana anda akan menghubungi influencer di domain kami?

Calon yang berpengalaman mengetahui pentingnya menjalin hubungan dengan penggiat industri untuk menarik lebih banyak pengikut. Mereka mahir dengan cepat mengenali personaliti media sosial yang berharga bagi penonton anda. Strategi ini juga mudah:

 • ikut influencer
 • kongsi catatan pengaruhnya dari semasa ke semasa
 • jangan lupa menyebutkan pengaruh di setiap siaran
 • tunggu influencer mengucapkan terima kasih kerana berkongsi
 • hantar mesej terus atau e-mel
 • mencadangkan usaha kolaboratif

Sekiranya calon memberikan respons dengan strategi yang kurang lebih sama, maka anda bercakap dengan seseorang yang sesuai untuk jawatan tersebut. Ini menunjukkan bahawa orang itu dapat mengembangkan media sosial berikutan dari awal.

Manakala calon yang kurang berpengalaman dalam pengurusan media sosial pasti akan berjuang untuk menjawab soalan ini. Pemikiran untuk berhubung dengan influencer untuk meningkatkan audiens mereka mungkin tidak terlintas di fikiran mereka kerana memerlukan kemahiran yang lebih canggih daripada penjadualan biasa, menjawab komen, dan penyiaran kandungan.

4. Terangkan bagaimana anda membantu jenama meningkatkan kehadiran media sosialnya?

Soalan ini membolehkan calon merenungkan dan memperluas jawapan mereka terhadap soalan di atas. Anda mahu pemohon bebas bercakap mengenai pengalaman mereka sehingga anda dapat menentukan sama ada mereka benar-benar melaksanakan kemahiran ini dalam suasana profesional atau hanya membacanya secara dalam talian. Soalan ini harus mendorong calon untuk berbicara tentang menarik pengikut, berhubung dengan pemberi pengaruh, dan menganalisis KPI yang tepat.

3. Mengadakan Peraduan atau Menjalankan Tempoh Percubaan Berbayar

Banyak laman web freelancer seperti Freelancer dan PeoplePerHour memberikan pilihan untuk menjadi tuan rumah pertandingan dengan jumlah wang yang tetap. Anda menawarkan hadiah dan hanya membayarnya kepada pekerja lepas yang ‘menang’ dengan melakukan pekerjaan terbaik. Ini adalah kaedah yang baik untuk menguji banyak kemahiran freelancer sebelum anda mengambil seorang individu.

Atau pertimbangkan untuk menjalankan tempoh percubaan berbayar selama 30-90 hari, terutama jika anda mengupah freelancer jauh. Tempoh percubaan, yang mungkin disukai dalam hubungan pekerja-majikan, umumnya diterima di dunia bebas. Walaupun soalan wawancara bebas boleh memberi anda idea yang baik mengenai keupayaan calon, anda tidak akan tahu sama ada calon itu sesuai untuk anda dan pasukan anda sehingga anda bekerjasama dengannya.

Dengan tempoh percubaan, anda dapat melakukan perkara berikut:

 • amati etika dan nilai kerja freelancer
 • mengukur kemampuan freelancer untuk mempelajari proses dan sistem anda
 • menilai sama ada freelancer akan berfungsi dengan baik bersama anda dan pasukan anda
 • menilai kemahiran teknikal, kreatif dan membuat keputusan freelancer
 • menilai kesesuaian keseluruhan freelancer untuk melakukan kerja

Dengan faedah ini, adalah wajar usaha menjual cadangan tersebut kepada calon teratas anda. Biarkan mereka tahu bahawa peraduan atau tempoh percubaan memberikan kelebihan kepada kedua-dua pihak. Di pihak mereka, mereka dapat mempromosikan kemahiran mereka dan menilai sama ada syarikat, pasukan, dan peluang anda membantu mereka memenuhi objektif kerjaya mereka. Dan anda mendapat keuntungan dengan dapat mencuba-sebelum-anda-membeli.

Tempoh percubaan biasanya berlangsung antara 30-90 hari. Anda akan mempunyai lebih banyak peluang untuk mengenali calon yang berjaya secara peribadi dan profesional pada masa itu.

4. Mengelakkan Penipuan

Berhati-hati semasa anda mencari pekerja bebas. Laman web bebas sering mempunyai peratusan penipu kecil yang nampaknya mempunyai harga dan portfolio yang hebat. Tetapi ada yang ‘bekerja sistem’ dengan meminta pembayaran di muka dan tidak menyampaikan.

Sebagai contoh, pada Guru, pekerja bebas boleh menuntut projek selesai dan menyerahkan invois yang dibayar secara automatik. Sekiranya anda tidak berhati-hati, freelancer akan dibayar walaupun anda belum menyetujui pekerjaan mereka. Ya ia dapat diatasi hampir sepanjang masa, tetapi agar tidak ditipu, pelanggan harus meminta rujukan, melihat portfolio dan membaca ulasan pelanggan lain. Walaupun penilaian lima bintang sangat tipis, tetapi ini adalah permulaan yang baik.

Oleh itu, gunakan petua di langkah 5 untuk mengelakkan penipuan, dan periksa penilaian pelanggan dan pelanggan bebas sebelum anda bersetuju untuk bekerjasama dengan orang tertentu.

5. Rangka Kontrak Setelah Freelancer Dipilih

Sebaik sahaja anda memilih freelancer pengurus media sosial terbaik untuk perniagaan anda, pastikan anda melindungi diri anda, tanpa mengira laman web freelancer atau perisian pembayaran yang anda gunakan. Pertimbangkan:

 • merangka kontrak dengan penyampaian utama dan tonggak / metrik yang dinyatakan
 • menghubungkan pembayaran ke pencapaian projek atau pencapaian
 • menggunakan akaun escrow ( laman web bebas terbaik berikan pilihan ini) untuk pembayaran

Dengan cara itu, anda sebagai pelanggan mempunyai peluang yang lebih baik untuk menyelesaikan pekerjaan, tepat pada waktunya, dan tidak mendapat penipuan. Dan jika anda mempunyai perselisihan dengan pekerja lepas, anda akan mempunyai dokumentasi yang kukuh sekiranya anda memerlukan bantuan untuk menyelesaikan masalah produk atau pembayaran produk.

Kesimpulannya

Peningkatan populariti dan kecekapan kos media sosial menjadikannya saluran pemasaran yang menarik untuk perniagaan kecil, sederhana dan besar. Banyak syarikat meminta perkhidmatan sumber media sosial bebas untuk membantu mereka meningkatkan kesedaran jenama, mendorong penglibatan, dan penjualan bahan bakar. Sekiranya anda ingin melakukan perkara yang sama, mulakan dengan menulis iklan pekerjaan yang bagus, mengadakan wawancara yang berkesan, menawarkan pertandingan atau tempoh percubaan dan membuat kontrak yang baik. Dan dengan segala cara, jangan tertipu.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map