Membangun Kehadiran Dalam Talian, Dari Dari Nol: Panduan Sederhana Tanpa Basa-Basi

Sekarang, Anda boleh mengetahui dan memerlukan anda kehadiran dalam talian di internet.


Anda memerlukan ruang dalam talian untuk membantu membangun perniagaan, menjual produk, atau membesarkan nama Anda.

Bahagian yang tersulit adalah mencari tahu cara dan menghitung biayanya.

Masalah terbesarnya adalah jika anda bermula dari arah yang salah. Memilih platform yang salah pada awalnya akan menyebabkan Anda memerlukan waktu yang berharga, dan dapat menggunakan waktu berbulan-bulan untuk memulainya kembali (belum ada lagi biaya untuk menyiapkannya).

Catatan

Dalam panduan berdurasi beberapa minit ini, saya akan menjelaskan empat kaedah berbeza dalam menyiapkan kehadiran dalam talian di internet. Untuk setiap metodenya, saya akan merinci kos pelaburannya, menjelaskan siapa yang perlu, dan keuntungan dan kerugian yang ada di dalamya.

Daftar Isi

Platform Tepat Untuk Meningkatkan Kehadiran Dalam Talian Anda

 1. Halaman media sosial
 2. Laman web WordPress
 3. Wix
 4. Shopify

Bonus: 7 Cara Untuk Terlihat Di Internet

 1. Iklan Facebook
 2. Optimasi mesin pencari (SEO)
 3. Mencipta kandungan
 4. Bahasa Melayu menulis & mempulikasikan artikel
 5. Pemasaran dengan pemengaruh
 6. Mengirim siaran pers
 7. Jangan lupa pemasaran di dunia nyata!

Kesimpulan

 • Kesimpulan

Catatan

Kami menggunakan kurs 1 USD untuk 13.948 IDR untuk semua harga yang tertera.

Ini adalah kesalahan saya sendiri. Saya telah membuat laman web pada beberapa platform yang berbeza sebelum saya dapat menghemat wang dan menggunakan permasalahan jika saya melakukan kajian dan memilih jalan yang tepat di awal.

Tentunya saya tidak sendirian. Saat bertanya kepada 27 pakar mengenai kesalahan blogging terbesar mereka, dan banyak orang mengatakan mereka menyesal memilih platform yang salah dan gagal memetakan rancangan yang tepat sejak hari pertama.

Artikel ini adalah bentuk panduan yang saya harap dapat saya dapatkan saat baru mula membuat kehadiran dalam talian. Tutorial tanpa basa-basi yang membantu Anda mengetahui platform mana yang sesuai untuk Anda.

Perkara-perkara utamanya. Tidak ada cara sempurna untuk membuat satu kehadiran dalam talian Anda, hanya cara yang tepat untuk meraih tujuan & ambisi Anda.

Cara membuat laman web

Sekilas, berikut empat platform yang kami lihat:

 1. Platform media sosialKarena tidak semua orang memerlukan laman web.
 2. WordPress.org Laman web pembuatan platform tingkat menengah-lanjut dan memberi kawalan penuh untuk pembuatnya.
 3. Laman web WixPembuat pemula dan sederhana untuk portofolio & blog.
 4. Laman web ShopifyPembuat sederhana khusus untuk kedai dalam talian.

Kedua, kami akan mencari tahu cara berkembang kehadiran dalam talian Anda di internet. Sayangnya, laman web atau laman media sosial sendiri tidak akan menarik minat pengunjung secara langsung. Kami akan memberi tahu anda beberapa cara untuk secara aktif mengarahkan pengguna ke platform tersebut dan berkembang kehadiran dalam talian Anda di internet.

(Kembali Ke Atas)

Platform Tepat Untuk Meningkatkan Kehadiran Dalam Talian Anda

1. Halaman Media Sosial

Kelebihan – Percuma, praktis, dan pemeliharaan yang mudah.
Kekurangan – Lebih sedikit kawalan atas perubahan reka bentuk dan algoritme.
Penyediaan kos – Percuma.
Lihat lebih lanjut – Facebook / Instagram

Instagram

Beberapa perniagaan dan individu tidak memerlukan laman web, kerana memerlukan beberapa item merepotkan dan memerlukan perbelanjaan, maka mula menjadi produktif.

Terkadang, halaman Facebook atau akaun Instagram adalah cara terbaik untuk pengembangan pengikut Anda. Berinteraksilah dengan pengguna, dan terus memberikan info terbaru. Pelanggan Anda sudah terbiasa dengan platform ini dan ada 1.6 pengguna aktif menunggu Anda!

Contoh, kafe atau restoran dapat digunakan hanya dengan profil Facebook atau Instagram. Mereka dapat mengupload gambar baru, terus memperluas menunya, berkomunikasi dengan pelanggan, mempromosikan acara, dan menyoroti penawaran khusus, semua dari satu tempat.

Halaman Facebook Sola Cafe

Halaman FB restoran: Kafe Sola

Mereka boleh menggunakan plugin Facebook untuk melakukan reservasi. Dalam hal ini, laman web mungkin hanya mempersulit dan memecah pengguna Anda. Sebagai gantinya, berfokuslah untuk membangun satu saluran yang kuat.

Adapun kandungan video dan blogging, dan Facebook juga menyediakan fitur ini. Video di Facebook kini boleh dicapai 8 miliar penayangan setiap hari, dan Artikel Segera pilih Anda memublikasikan blog tanpa laman web.

Selain itu, Facebook mempunyai platform iklan yang sangat baik, sehingga anda dapat menargetkan para pengguna dan mengarahkan mereka langsung ke halaman Anda (maklumat mengenai iklan Facebook dijelaskan kemudian).

Kelemahan dari hanya memiliki halaman media sosial adalah Anda berbeza pada keputusan mereka. Jika Facebook mengubah algoritme untuk membatasi jangkauan Anda (yang mereka lakukan secara teratur), Anda mungkin perlu untuk berinteraksi dengan pengikut Anda.

Anda juga dibatasi dalam reka bentuk. Anda dapat mengupload gambar dan header, tambahan batas tata letak Facebook atau Instagram mungkin membuat pengguna menggunakan kesal.

Yang terpenting, jika anda ingin menjual sesuatu, Facebook memilih platform yang sesuai. Tersedia plugin, Facebook kerap kali mengubah senarai plugin yang diizinkan. Kedai Anda dapat dihapus tanpa adanya pemberitahuan.

(Kembali Ke Atas)

2. Laman Web WordPress

Kelebihan – Kontrol penuh dan potensi tanpa had.
Kekurangan – Diperlukan kos dan keterampilan teknikal diperlukan.
Penyediaan kos – Mulai dari Rp 69.740 – Rp 278.960 sebulan untuk hosting dan domain.
Lihat lebih lanjut – Hosting WordPress

Tema Elegan - Tema Premium WP

Tema WordPress premium: Tema Elegan

WordPress adalah pilihan terbaik jika anda mahu laman web Anda sendiri dengan kawalan dan fleksibilitas penuh. WordPress menyokong 25% dari semua laman web, jadi ini adalah platform tepercaya dan disegani.

Anda boleh melakukan aktiviti apa saja dengan WordPress. Membangun kedai dalam talian, membuat laman web portofolio, memposting blog dan kandungan, serta membuat laman afiliasi. Anda dapat meng-hosting iklan, alamat alamat email, menghasilkan wang, dan menjalankan perniagaan dalam talian dari satu tempat.

Perkhidmatan ini juga dapat diskalakan. Perkhidmatan ini menyokong beberapa laman web terbesar di internet, termasuk The New Yorker, Techcrunch, Variety, Mashable dan Time Inc, juga berfungsi baik untuk blog peribadi.

Papan Pemuka WordPress

Laman web WordPress boleh dibuat, dan anda boleh mempersonalisasi kehadiran dalam talian Anda di internet dengan reka bentuk atau gaya apa pun yang Anda sukai. WordPress dengan menggunakan hos yang disediakan templat percuma (atau ‘tema’). Masing-masing dapat memilih dengan preferensi Anda, atau perancang web profesional dapat membuat pelbagai hal benar-benar unik dari nol untuk Anda. (Atau jika mau, langganan berbayar akan memberi anda akses ke tema premium yang keren.)

Namun, semua kawalan dan fleksibilitas tidak percuma. Menggunakan perkhidmatan WordPress itu sendiri percuma, namun arsitekturnya tidak. Anda memerlukan hos web (pada permintaan adalah bahagian dari laman web yang digunakan oleh laman web Anda) dan nama domain, www.my-website.com.

Memilih host web yang baik sama pentingnya dengan laman web itu sendiri. Hal ini berdampak pada kecepatan, keselamatan, dan performa. Tabel perbandingan host kami di sini adalah tempat yang baik bagi anda untuk permulaan – Hosting web yang baik (& harganya terjangkau).

Membuat dan memelihara laman web WordPress juga memerlukan keterampilan teknikal. WordPress mengklaim Anda dapat menyiapkan dan memasang dalam waktu 5 minit, tetapi menyiapkan dan menjalankan laman web Anda memerlukan masa lebih lama.

Ada kurva belajar yang akan memakan banyak waktu Anda, khas jika anda ingin membuat reka bentuk, memperbaruinya secara teratur, dan meningkatkan performanya.

Sekiranya terdapat nuansa laman web Anda sendiri, tidak mahu terlalu merepotkan, ada pilihan lain, iaitu Wix.

(Kembali Ke Atas)

3. Wix

Kelebihan – Simpel, ciri seret & jatuh, penyiapan yang mudah.
Kekurangan – Terbatas jika dibandingkan dengan WordPress.
Penyediaan kos – Percuma, perlu diupgrade ke paket premium untuk domain peribadi (mulai dari Rp 62.766).
Lihat lebih lanjut – Baca ulasan Wix

Buat laman web yang indah dengan Wix

Wix mirip dengan WordPress yang lebih mudah digunakan. Memang lebih terhad, tidak semua orang memerlukan senarai ciri yang rumit.

Keunggulan dari Wix adalah keringkasannya. Wix hosting hosting, penyimpanan, performa, dan semua hal teknikal di belakang layar. Anda hanya perlu masuk untuk menambah kandungan.

Semua templat boleh digunakan dengan fitur drag & drop, sehingga anda boleh menata letak laman web tanpa coding apa pun. Templat percuma lebih keren dari WordPress, yang akan menarik bagi freelancer dan profesional kreatif.

Sup-studios.com

Wix laman web: Sup-studios.com

Templat Wix sesuai untuk blog dan situs portofolio sederhana, dan di sanalah perkhidmatan ini terus berkembang. Wix menawarkan mekanisme untuk membuat kedai dalam talian, selain WordPress atau Shopify (berikutnya) platform yang lebih baik untuk e-Commerce.

Secara keseluruhan, Wix adalah pilihan yang baik untuk portofolio sederhana dan laman web yang dijalankan oleh pengguna yang tidak mahu terlalu repot.

Kelemahannya adalah Anda akan memiliki sedikit kontrol atas backend laman web Anda dan performa keseluruhan. Anda juga mungkin lebih sukar untuk mengintegrasikan fitur canggih seperti keranjang belanja dan pendaftaran email.

(Kembali Ke Atas)

4. Shopify

Kelebihan – Penyediaan kedai dalam talian yang praktis dan cepat.
Kekurangan – Ciri profesionalnya mahal.
Kos penyediaan – Paket ‘Basic’ bermula seharga Rp 404.492 sebulan.
Lihat lebih lanjut – Baca ulasan Shopify

Buat kedai dalam talian dengan Shopify

Shopify, seperti namanya, dibuat khas untuk kedai dalam talian.

Reka bentuk dan tata letaknya sederhana dan jelas. Sekali lagi, Shopify tidak memerlukan pengekodan sehingga anda dapat menyiapkan dan menjalankannya dalam waktu singkat. Faktanya, salah satu anggota tim kami, Ben, telah menghitung waktu penyiapannya dari awal hingga selesai dan hanya memerlukan waktu 19 minit untuk membuat kedai Shopify.

Keunggulan Shopify berbeza pada fitur terintegrasinya e-Commerce. Ciri ini automatik pembayaran, penghantaran, tarif, dan pesanan pelacakan. Selain itu, Anda juga dapat menggunakan perkhidmatan pemasaran dalaman dan mengintegrasikan perisian dengan kedai dunia nyata untuk menyederhanakan akaun Anda.

Kedai Shopify - Sarah Abraham

Kedai Shopify: Sarahandabraham.com

Alternatif dari Shopify adalah WordPress dengan plugin yang disebut WooCommerce. Umumnya, WordPress & WooCommerce lebih murah dalam urus niaga dan kos tetap. Namun, Anda perlu untuk mendapatkan keringkasan dan penggunaan.

Kelemahan Shopify adalah Anda akan memiliki sedikit kontrol atas arsitektur yang mendasari laman web Anda. Di kawasan ini, WordPress dan Woocommerce lebih fleksibel, namun hal ini menghadirkan pekerjaan dan pemeliharaan tambahan.

(Kembali Ke Atas)

BONUS: 7 Cara Untuk Terlihat Di Internet

Memilih platform yang betul dan menyiapkannya langkah pertama. Tahap seterusnya adalah mula kelihatan di internet. Sayangnya, tidak ada jalan pintas, dan laman web trafik tidak akan datang secara automatik. Berikut adalah 7 trik yang dapat Anda gunakan untuk mula mengarahkan pengguna ke laman web atau akaun sosial Anda:

1. Iklan Facebook

Kos – Saya menghabiskan sekitar Rp 1.394.800 per minggu untuk iklan Facebook, tetapi anda tentu saja dapat memulainya dengan lebih murah. Platform lain akan digunakan ribuan setelah dapat menjamin pengembalian pelaburan.

Iklan Facebook adalah salah satu cara terbaik untuk menjangkau pengguna yang sangat ditargetkan. Anda mempunyai kawalan penuh atas demografi, lokasi, dan minat pengguna sehingga Anda hanya mempromosikan kepada pengguna yang berminat.

Gunakan iklan untuk memberi tahu pengguna berkaitan laman web Anda dan cara Anda akan menyelesaikan masalahnya. Iklan Facebook juga terjangkau. Sebaiknya uji dalam skala kecil awal, kemudian tingkatkan pengeluaran secara bertahap.

Untuk maklumat lanjut, lihat panduan saya untuk meningkatkan rasio klik-tayang pada iklan Facebook.

(Kembali Ke Atas)

2. Optimasi mesin pencari (SEO)

Kos – Anda tidak perlu mengeluarkan perbelanjaan di sini (kecuali Anda menyewa pakar), hanya masa yang diperlukan untuk meneliti dan menggunakan teknik tersebut.

SEO adalah laman web cara agar Anda mempunyai peringkat dalam pencarian Google. Ini adalah topik SANGAT BANYAK dan Anda perlu membaca buku banyak lagi dapat memahaminya dengan jelas (meski demikian, sumber dari orang-orang di Moz yang menjadi tempat yang bagus untuk permulaan).

Langkah pertama Anda di sini adalah menentukan ‘kata kunci’ apa yang mahu Anda beri peringkat. Dengan kata lain, apa yang mesti diketik pengguna ke Google untuk mencari Anda?

Selanjutnya, dilakukan beberapa pengoptimalan ‘di halaman’ yang sederhana. Tempatkan kata kunci tersebut ‘pada halaman’ dalam tag judul, header, deskripsi gambar, dan tag, dll. Ini langkah-langkah dasar dan pembuatan fondasi yang sederhana untuk masa mendatang.

Perniagaan ‘dunia nyata’ seperti kafe atau restoran juga ingin mengklaim lokasi peta mereka di Google dan mencantumkan diri sendiri di direktori dalam talian. Cari tahu lebih lanjut mengenai ‘SEO lokal’ di sini.

(Kembali Ke Atas)

3. Pembuatan isi kandungan

Kos – Menulis blog tidak dipungut kos. Namun, jika anda lebih suka mempekerjakan freelancer, biayanya sekitar Rp 1.395 – Rp 2.790 per kata di laman web seperti Problogger dan Bekerja di Atas.

Blog, video, dan gambar adalah cara terbaik untuk mula berkomunikasi dengan audiens Anda dan menghasilkan interaksi. Kandungan yang bermiti membantu anda menjangkau pengguna dan pelanggan anda.

Mulakan Blogging

Pikirkan tentang feed berita media sosial Anda saat ini. Beri makan penuh dengan kandungan yang bertujuan untuk berinteraksi dengan Anda dan membangun pengikut. Perlu masa untuk menulis blog atau membuat video, semuanya perlu dilakukan yang sepadan.

Apa pun industrinya, kandungan yang baik membantu menambah nilai bagi pengunjung Anda. Nilai ini menunjukkan keahlian Anda, yang akan membantu meningkatkan identiti, dan menarik lebih banyak trafik. Cuba baca panduan kami berkaitan cara untuk membuat strategi kandungan yang akan mendongkrak trafik yang tinggi.

(Kembali Ke Atas)

4. Pengarang menulis & mempublikasikan artikel

Kos – Sekali lagi, semuanya percuma jika anda mahu menyewa seorang penulis profesional.

Menghasilkan kandungan adalah awal yang baik, tambahan cara anda menarik perhatian pengguna agar melihatnya? Salah satu caranya adalah isi kandungan untuk blog dan laman web yang sudah ada. Ini adalah peluang untuk membuat nama Anda dikenali di depan calon pengguna baru dan terhubung dengan pengguna yang sudah ada di industri.

Cuba tulis artikel dan masyarakatasikan ke blog lain di pasar Anda. Sekiranya anda memerlukan, anda akan mendapat pautan untuk kembali ke laman web Anda dan kandungan yang anda harapkan akan menginspirasi pengguna baru untuk mengikuti Anda (pautan untuk kembali ke laman web Anda juga penting untuk pengoptimalan mesin telusur).

(Kembali Ke Atas)

5. Pemasaran pemengaruh

Kos – Biayanya dapat percuma jika Anda mendekati orang yang tepat dan menawarkan promosi timbal balik. Namun, mendekati influencer yang paling popular dapat digunakan mulai dari Rp 697.400 hingga lebih dari Rp 209.220.000 untuk mempromosikan produk Anda.

Pengaruh adalah mereka yang mempunyai pengikut dan kredibilitas besar di industri. Pemasaran influencer menjadi semakin kuat secara dalam talian, dengan beberapa akaun media sosial yang memiliki jutaan pengikut. Dengan pengguna yang sudah ada, Anda dapat menarik perhatian untuk Anda dan perniagaan Anda.

asfasf

Tentu saja hal ini tidak mudah dilakukan, dan dalam beberapa kes penggunaan jika anda mempromosikan produk Anda melalui influencer. Namun, jika anda memilih blog atau individu yang tepat, Anda boleh menghasilkan banyak trafik yang ditargetkan kepada Anda.

Mulailah dengan mengidentifikasi influencer utama dalam industri Anda. Mulailah percakapan dengan para pengguna melalui Twitter atau kirimkan email yang sopan kepada mereka. Cobalah untuk menjalin hubungan timbal balik sebelum Anda meminta sesuatu.

(Kembali Ke Atas)

6. Mengirim siaran akhbar (siaran pres)

Kos – Distribusi siaran pres mula berkisar Rp 1.394.800.

Siaran pers adalah dokumen yang memberi tahu dunia mengenai Anda. Anda boleh menggunakan agensi untuk menyusun dan mendistribusikan siaran pers yang bagus untuk syarikat Anda dan biayanya tidak banyak. Berikut adalah siaran pers yang kami lakukan kompilasi mengupgrade pemeriksa kecepatan pelayan kami dan kami beruntung berita tersebut dimati oleh Yahoo.

Siaran Akhbar Bitcatcha

Petua Pro:

Mulailah dengan menyoroti sesuatu yang patut diperhatikan berkaitan perniagaan Anda. Cobalah berfikir seperti jurnalis atau blogger dan pahami apa yang membuat mereka ingin menulis mengenai Anda.

• Adakah ada sesuatu yang unik berkaitan produk atau model perniagaan Anda?
• Adakah anda meluncurkan produk yang inovatif atau inovatif?

Sertakan beberapa latar belakang mengenai diri Anda dan beri ‘artikel’ kepada blogger untuk pembangunan. Kemudian cari agen untuk mendistribusikannya.

(Kembali Ke Atas)

7. Jangan lupa pemasaran di dunia nyata!

Kos – Rekod dari mulut ke mulut tidak dipungut kos. Jika anda memproduksi materi promosi, biayanya akan bervariasi bergantung pada berapa banyak yang Anda hasilkan.

Di dunia dalam talian, mudah untuk melupakan kuat kuatnya pemasaran tradisional. Pastikan untuk menyertakan tautan ke kehadiran dalam talian Anda di internet pada kad perniagaan dan materi promosi Anda. Lain-lain, iklan di majalah perdagangan dan sarana publikasi pantas dikejar untuk menyebarkan berita.

(Kembali Ke Atas)

Kesimpulan

Tidak ada penyelesaian praktis berkaitan kehadiran dalam talian di internet.

Laman web yang kompleks belum tentu jawapan terbaik untuk Anda, jika anda baru bermula. Ada jalan pintas dan pilihan yang lebih mudah seperti akaun media sosial sederhana atau halaman portofolio langsung.

Jangan berinvestasi di laman web yang rumit jika anda menghargai kesederhanaan. Namun, jangan batasi diri Anda jika membangun perniagaan digital.

Pertama, tentukan apa yang anda mahukan dari kehadiran dalam talian Anda di internet. Kedua, sesuaikan platform dengan keperluan Anda. Ketiga, gunakan promosi aktif untuk pembangunan kehadiran dalam talian di internet. Sebagai kesimpulan, berikut daftar pelbagai perkara yang perlu diingat untuk keempat platform yang telah kita bahas.

Pelantar Kelebihan Kekurangan Harga
Halaman Media Sosial

Percuma, simpel & kos rawatan rendah

Kurang boleh merubah reka bentuk & algoritma

Rp 0

setiap bulan

WordPress.org

Kontrol penuh & potensi tanpa had

Kos pemeliharaan, ketrampilan teknologi diperlukan

Rp 55.095 *

setiap bulan

Wix

Simpel, reka bentuk Seret & Jatuhkan, mudah dibuat

Terbatas jika dibandingkan dengan WordPress

Rp 41.844 *

setiap bulan

Shopify

Simpel, buat kedai dalam talian dengan cepat

Fitur Pro yang mahal

Rp 404.492 *

setiap bulan

Sudahkah Anda mencuba pelbagai hal untuk pembangunan kehadiran dalam talian Anda di internet dengan betul? Adakah anda menyiapkan laman web sebelum mengetahui apa yang Anda butuhkan?

Beri tahu kami mengenai idea, komen, dan pendapat Anda!

(Kembali Ke Atas)

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map